donderdag 11 januari 2018

kip pruttelpot

Vanmiddag was ik heerlijk mijn kip pruttelpot aan het klaarmaken,
Hier gaan heel veel groenten in dus je hebt al snel een volle grote pan,

Sowieso kook ik nog steeds veel te veel, in mijn hoofd zit nog steeds manlief die dat wel flink lustte, dus er verdwijnd hier vaak het een en ander in de vuilnisbak, bij vrienden en buren of de vriezer.

Maar goed de pot stond alvast heerlijk te pruttelen, want hoe langer zoiets heeft geprutteld hoe lekkerder het wordt.
Ik was heerlijk in mijn nopjes en verheugde me al op een heerlijk maaltje morgen.

En daar kwamen de puberdames om de beurt binnen met de mededeling het gehele weekend niet thuis te eten. 

tsja daar ga je dan met je volle pan. en een bomvolle vriezer waar echt niks bij te stouwen valt.
en dus plaatste ik een berichtje op facebook of er mensen waren met behoefte aan een lekker maaltje, af te halen bij mij thuis.

En wat was de meest gestelde vraag... mag ik het recept...

Omdat ik de beroerdste niet ben zal ik hieronder trachten er een logisch verhaal van te maken, want jullie moeten wel even weten dat ik gerechten uit mijn hoofd maak, waarvan er heel veel bij zitten die nogal variabel zijn. 
dus ook deze pruttelpot is geen 2 keer hetzelfde, maar goed ik denk dat na het lezen jullie hiermee vast vooruit kunnen en er lekker zelf op los kunnen expirimenteren.


Om te beginnen heb je een hele grote pan nodig, die zet je op het vuur met een klein beetje olie of boter en dan gaan we er een pruttelpot van knutselen.

Fruit wat ui en knoflook, en bak hierin de kippenpoten of drumsticks een beetje aan niet te hard en niet te lang, ik vind het hierbij lekker als het vlees lekker mals blijft en van gaarheid vanzelf van het botje af valt. 
doordat je kippenpootjes gebruikt (ja met vel) trekken de sappen er lekker in.

en dan komt nu het vrije gedeelte :) 
snij een aardappel of zoete aardappel of 2 of 3 in stukjes en doe erbij.
zo ook wortel courgettes aubergine
en evt. dat waar je vanaf wilt en je lekker lijkt. maar hierbij wel even een beetje logisch nadenken champignons zou ik bijvoorbeeld wat later toevoegen.
paprika kan maar als dat lang mee pruttelt kun je velletjes problemen krijgen, als je daar tenminste problemen mee hebt, maar die kun je ook weglaten.

Ik maak altijd zelf tomaten puree maar die kun je ook gewoon uit een blikje erbij doen of een blikje ontvelde tomaten.

dan voeg je wat water toe zodat de kip en groenten net onder staan, vuur omlaag op de laagste stand of zet je pan met deksel op een lage temperatuur in de oven.., 

ik voeg vaak ook nog een in stukjes gesneden ingelegde citroen toe (te koop bij de toko of turkse supermarkt). 
en dan laten pruttelen maar lekker lang totdat de groentes zacht en gaar zijn en de kip lekker mals en als vanzelf haast uit elkaar valt. 

dan de saus proeven als deze te dun is even de pan zonder deksel laten pruttelen (dat moet je dus af en toe tussendoor controleren) dan eventueel wat zout peper of andere kruiden toevoegen. maar heel dik wordt de saus niet.

En als je wilt weten hoe wij het eten... 
in een diep bord scheppen en dan met een platbrood soppen en smikkelen.
er zitten namelijk al aardappelen in, en boordevol groente dus in principe is het al compleet! 
maar couscous rijst aardappelen of pasta erbij mag natuurlijk ook! 
eet smakelijk en ik lees graag  wat jullie er van gemaakt hebben! 


Mocht er belangstelling voor zijn zal ik binnenkort verklappen hoe ik mijn tomatenbasis zelf maak.., 

dan ga ik nu weer even stiekem snoepen van mijn avondeten morgen!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten